top of page

50 KM KIHÍVÁS

szabad-terek-logo_BL_WHITE.png

MIELŐTT MEGIJEDNÉL, NEM, NEM FUTNI KELL! AZ 50 KM-ES ÉLETMÓDVÁLTÓ AKCIÓ KONCEPCIÓJA AZ, HOGY OLYAN  ÉLELMISZEREKET VÁSÁROLUNK  ÉS FOGYASZTUNK, AMELYEKET
50 KM-EN BELÜL
TERMELNEK VAGY ÁLLÍTANAK ELŐ.

10.16.
- - -
11.15.

KAPCSOLÓDJ BE EGYÉNILEG VAGY CSAPATTAL!
VEGYÉL RÉSZT AZ ORSZÁGOS AKCIÓBAN
ÉLMÉNY- ÉS TAPASZTALATCSERE
MUTASD MEG, HOGY CSINÁLOD!

CSATLAKOZZ A
KIHÍVÁSHOZ!

1

2

SZÓLJ AZ ISMERŐSEIDNEK! 

3

KEZDD EL ÉS CSINÁLD!

4

OSZD MEG A TAPASZTALATAIDAT!
A KLÍMAAKCIÓ TÁMOGATÓJA A CIVITATES ÉS AZ EUROPEAN CLIMATE FOUNDATION

MI MÁR CSATLAKOZTUNK

Szép lassan bővülünk... :)

039_fekvo_ZubreczkiDavid-1536x864.jpg
2023

TRIFLA- FATER

SZARVASGOMBÁSZ, GASZTRONAUTA

039_fekvo_ZubreczkiDavid-1536x864.jpg
2023

ZATYKÓ BENEDEK

A KOMPOSZTFUTÁR ÖTLETGAZDÁJA / SZEGED

039_fekvo_ZubreczkiDavid-1536x864.jpg
2023

PAPP ÉVA

PÉK, ELŐADÓMŰVÉSZ, AKTIVISTA

039_fekvo_ZubreczkiDavid-1536x864.jpg
2023

TRACEY WHEATLEY

A KÖZÖS KÁVÉZÓ EGYIK ALAPÍTÓJA

039_fekvo_ZubreczkiDavid-1536x864.jpg
2023

NÉMETH JUCI

ÉNEKESNŐ

039_fekvo_ZubreczkiDavid-1536x864.jpg
2023

BEER GYÖNGYI

MOZGÁSTRÉNER, KÖZÖSSÉGI-TÉR-KREÁTOR

039_fekvo_ZubreczkiDavid-1536x864.jpg
2023

RÁKOS BLANKA

A KLÍMAAKCIÓ SZERVEZŐJE / MAROM

039_fekvo_ZubreczkiDavid-1536x864.jpg
2023

SZABÓ KRISZTINA

MŰVÉSZTÉR / DEBRECEN

039_fekvo_ZubreczkiDavid-1536x864.jpg
2023

WEINER SENNYEY TIBOR

KÖLTŐ, ÍRÓ, MÉHÉSZ

039_fekvo_ZubreczkiDavid-1536x864.jpg
2023

CSIRMAZ PÉTER

PIERCER / SZOMBATHELY

039_fekvo_ZubreczkiDavid-1536x864.jpg
2023

HASZNOS GYÖRGY

FILANTRÓP MELÓS / SZOMBATHELY

039_fekvo_ZubreczkiDavid-1536x864.jpg
2023

PÁL FANNI NOÉMI

LAPTOP ÉS VASVILLA / KECSKEMÉT

Felhívni a figyelmet a “helyi” gazdaságok és termelők fontosságára. Megismerni, milyen termelők vannak a szűkebb és tágabb környezetünkben és mit állítanak elő

Felmérni saját vásárlási szokásainkat és értékelni azokat

Megállapítani, melyek azok a szokásaink, amelyeken kis energiabefektetéssel és figyelemmel könnyen változtathatunk

Mik azok, amiken ugyan nehezebben, de idővel tudunk változtatni

Ismeretterjesztés (pl élelmiszerek előállításának lábnyoma)

Mit és hogyan tudunk tenni mi magunk? Ehhez információs bázist építünk közösen. Ötleteket adunk egymásnak. Meg tudunk-e magunknak termelni valamit? Meg tudunk-e barátkozni a növényi alapú élelmezéssel?

Tegyünk egy próbát és nézzük meg, mit tudunk beépíteni az életmódunkba, hogyan gondolkodjunk ezen a téren tudatosabban?

 

Mik a kihívás konkrét céljai?
 

Csökkentjük saját ökológiai lábnyomunkat

Jó szokások megismerése és átvétele

Erőforrás-megtakarítás, az energiafelhasználás és pazarlás valamint a karbonlábnyom csökkentése

Az élelmiszerek és a mobilitás fenntartható alternatíváinak előnyben részesítése

Hosszútávon attól lennénk a legboldogabbak, ha minden résztvevő beépítene az életébe olyan automatizmusokat, amelyeket jelenleg még akár el sem tud képzelni, hogy sikerülhet. 

#MI IS EZ?

Mit jelent az 50 km-es “diéta”?

Az eredeti koncepció az, hogy olyan élelmiszereket vásárolunk és fogyasztunk, amelyeket 50 km-en belül termelnek meg vagy állítanak elő. Ez pedig azért jó, mert nem a fél világon átutaztatott élelmiszerek, hanem szezonális, termelői, lehetőleg vegyszer- és csomagolásmentes alapanyagok kerülnek az asztalunkra - pontosabban a gyomrunkba. 

A kihívás időtartama alatt ezt szem előtt tartva, erre törekedve vásárolunk élelmiszert. A legfontosabb: minden elért eredmény eredmény, amivel felhívhatjuk a figyelmet a klímavédelemre és az ökotudatos gondolkodásra!

A kihívás kezdete előtt igyekszünk számodra és a többi résztvevő számára minél több fontos, hasznos és valóban használható infót, inspirációt rendszerezetten összeszedni, átbeszéljük, hogy jelenleg milyenek a vásárlási szokásaid és ezeken hogyan változtathatsz annak érdekében, hogy fenntarthatóbban étkezz, élj.

Az oldalon témák szerint gyűjtjük az információkat (pl piacok és termelői helyek, csomagolásmentes üzletek, receptek, balkonkertészet, komposztálás, szelektív hulladékgyűjtés, újrahasznosítás, stb), illetve a #KIBESZÉLŐ oldalon lesz lehetőség a tapasztalatok, élmények, kudarcok  megosztására.

Ebből láthatod, hogy bár a kihívás középpontjában a fenntartható étkezés áll, nem szeretnénk ezt leválasztani a fenntartható városi (és nem városi) életmód komplex “élményéről”. :) 

#CÉLOK

A kihívás célja, hogy egyénileg felmérd az étkezési szokásaidat és azokat egyre tudatosabb, fenntarthatóbb irányba tereld. 

Ahogy a Messzelátó Egyesület fogalmazta meg: “szabadon vállalt étkezési átszoktató rendszer. Amikor kérdezel, tájékozódsz, főzöl és egyre egészségesebbnek és jobban érzed magad! A cél, hogy mindent, amit megeszel, helyi termelőktől szerezz be, akik kímélő módon, vegyszermentesen termesztenek, és közelről hozzák a portékáikat.” 

MIELŐTT MEGIJEDNÉL...

Nagyon fontos, hogy nem (csak) zöld szuperhősöket keresünk, akik nem vásárolnak kozmetikumot, mert már mindent maguknak készítenek, a háztartásukban, ha van is műanyag, az csakis BPA mentes, saját komposztálójuk van, déli gyümölcsöt csak akkor esznek, ha már a rohadástól kell megmenteni, a húspult közelébe sem mennek és komplex önfenntartó terveik vannak vályogház kétkezi megépítésével.

Sőt! Olyan szuperhősöket keresünk, akik szeretnék a saját szokásaikat fenntartható irányba mozdítani függetlenül attól, hogy jelenleg mennyire aktívak ezen a téren. 

Persze ha már zöld szuperhős vagy, akkor arra kérünk, csatlakozz és mutasd meg, Te hogyan csinálod! <3

#CÉLOK

 TÁMOGASD MUNKÁNKAT:
ÁTUTALÁSSAL

10918001-00000051-62860006 (HUF)
 UNICREDIT BANK

EGYSZERI TÁMOGATÁS

A FIZETÉS SORÁN ÍRD BE, MELYIK NAGYKÖVET MUNKÁJÁT SZERETNÉD TÁMOGATNI!

bottom of page