Project name:

Negyed7Negyed8 Fesztivál

Project description:

A Negyed7negyed8 Fesztivál 2006-ban indult, annak a hatására, hogy a MAROM tagjai aktivan tenni akartak a régi pesti zsidó negyed örökségének védelme és újraélesztése érdekében. A városvezetés kevéssé átgondolt koncepciója miatt az egykori gazdag zsidó élet nyomai fokozatosan tűntek el a negyedből. A MAROM elhatározta, hogy megállitja ezt a folyamatot, és útjára inditotta a Negyed6negyed7 Fesztivált. A fesztivál neve arra utal, hogy a régi pesti zsidó egyed Budapest 6. és 7. kerületében helyezkedik el. A fesztivált kezdetben Hanuka nyolc napja alatt rendeztük meg – összekötve ezzel a történelmi városrészt a zsidó vallási időszámitással. Később a fesztivált kiegészitettük egy tavaszi, pészachi kiadással is. A fesztivál minden alkalommal 30-50 helyi közösségi teret (kávézó, múzeum, galéria, zsinagóga stb.) kapcsolt össze egy-egy tematika szerint, kulturális és oktatási programokat létrehozva.

A projekt célja volt, hogy a negyed zsidó múltját és jelenét, valamint az örökségvédelem alternativ módjait a közönséggel megismertessük és összefogjuk a területn működő közösségi helyeket.

Amikor 2014-ben a MAROM a nyolcadik kerültbe költözött, a projektet Negyed7negyed8 néven folytattuk tovább, egtartva a hetedik kerületi fókuszt, kiegészülve a nyolcadik kerülettel, amelynek szintén gazdag zsidó múltja van, és ami városfejlesztési szempontból szintén sok figyelmet érdemel.