Project name:

Social Action Exchange

Project description:

A “Social Action Exchange” program (SAE) egy nemzetközi diákcsere program volt, amelyben a MAROM partnerei a programban a jeruzsálemi Mimizrach Shemesh és a New Yorki Bronfman center voltak. lyben 2009-13 között minden partner 36 fiatalt delegált a helyi csoportokba. A három, egyenként 12 fős csoport  a program során heti rendszerességgel találkozott, és közösen tanult a társadalmi igazságosság és a zsidóság viszonyáról, valamint aktuális szociális kérdésekről. A heti találkozókon túl a résztvevők egyhetes konferenciát szerveztek egymásnak, ahol az adott ország társadalmi problémáit mutatták be, zsidó szemszögből.

A projek támogatója a UJA Federation és a JAFI volt.

Ebben a keretben a MAROM önkéntesei különböz társadalmi problémákon kezdtek el dolgozni és olyan társadami akciókat hajtottak végre, amelyeket az amerikai és izraeli példák inspiráltak.

A társadalmi aktivizmus fókusza a történelmi zsidó negyed lett, mely jelenleg egy meglehetősen heterogén terület, külölnböző társadalmi feszültségeket hordozva magában.

A negyed kökzponti helye a Klauzál tér, ami ma játszótér, de 1944-45ben a gettó ideje alatt tömegsriként funkcionált.

A csoport három legfontosabb akciója::

  1. a)   Véleménykerités – kutatás alapú közösség művészeti projekt a Klauzál téren

2013-ban a Kaluzél tér keritésein egy köztéri művészeti kiállitást helyzetünk el, amely közel 80 interjú alapján készült. Az itnerjúkat és a kiállitást, amelyek témája az itt élő emberek mindennapjai, és az ahhoz kapcsolódó konfliktusok volt, a SAE csoport tagjai készitették. A kiállitás igyekezett bevonni a nézőket (a közönséget) abba, hogy ők is tegyenek hozzá a szövegekhez és rajzokhoz, amelyeket az itnerjú alapján válogattak ki az önkéntesek. A kiállitás anyagát az alábbi linken lehet megtekinteni: http://issuu.com/ronaipeter/docs/velemenykerites

  1. b)   Közösségi események a Klauzál téren – a  MAROM N6N7 fesztiváljának keretében

   b.1. Foci kupa

   b.2. Közösségi művészeti projektek:

   – Madarak:   “Mi, a Klauzál tér gyermekei még madárnyelven is tudunk”

– A nagy Klauzál tér társas játék felépitése

  1. c)    A Klauzál tér szelleme – egy szinházi csoport létrehozása helyi roma fiatalokkal és egy helyspecifikus előadás létrehozása. A projektek a SAE önkéntesei hozták létre.  (erről többet a “Közös terink” projekt leirásánál találsz!
  1. Közös tereink

Interaktív városi túrák kidolgozása és megvalósítása roma fiatalok vezetésével” (Éjjel-nappal hétker)

A projektet 2013-14 között valósitottuk meg, az EU Fiatalok Lendületben Programjának támogatásával.

A projekt kiinduló társadalmi problémája a következő volt: A történelmi zsidó negyed nem csak turisztikai látványosság, hanem számos olyan család lakóhelye is, amelyek gyermekei rossz körülmények között élnek, és akik között nagy arányban vannak roma származásúak. Ők jórászt láthatatlanok maradnak a neged látogatói előtt. Ugyanakkor ők szinte teljesen tudatlanok lakókörnyezetük zsidó múltjáról, valamint nehezen artikulálják saját társadalmi tapasztalataikat. A projekt során lehetőséget kaptak arra, hogy tanuljanak saját környezetük zsidó múltjáól, miközben egyúttal eszközöket kaptak saját társadalmi helyzetük értelmezésére is.

A projekt egy fél éves térninggel indult, amelynek során a Social Action csoport önkéntesei közül öten drámapedagógussal közösen dolgozták ki a projekt koncepcióját, hirdetési felületeit, stb. Ezutána második szakaszban 15 roma fiatalt vontunk be (7-17 éves kor között), akik heti találkozókon vettek részt 2014 Február és Augusztus között. Egy olyan helyspecifikus szindarabot hoztak létre, amely egy (fiktiv) 12 éves lányról szól, aki a II: vh ideje alatt a környéken lakott, és 1645. január 15-én, a gettó felszabaditása előtti napon halt meg. A heti találkozók két órásak voltak, és két részből álltak: 1. kültéri foglalkozás – amelynek során a gyerekek fényképeket, videókat készitettek lekókörnyzeetükről. 2. beltéri foglalkozás: drámapedagógiai foglalkozás, amelynek során szerepjátékos formákkal dolgoztak a fiatalok (pl.forró szék, szerep a falon) .

A szindarabot kb. 20 fős közönségnek mutatták be. A nézők a szindarab során hat különböző szereplő történetét követhették végig – hat különbözőcsoportra oszolva. Az előadás végén a nézők és a szereplők mind összegyűltek és közösen alkották meg a történetet. A lány szelleme azért maradt a téren, mert seki sem emlékezett rá.