Családi gazda, a Sóshalom Kincsei Kertészet tulajdonosa
Mezőgazdasági termelő családból származom, majd később a tanulmányaimat is ezen a területen folytattam. 12 éve, saját családi gazdaságunkban a párommal, és a szülők háttér segítségével kertészkedést végzünk, viszonylag nagy területen, Csongrád-Csanád megyében, Székkutashoz közel. Fóliás és szabadföld termesztés keretén belül foglalkozunk szamócával, tökfélékkel, paprika félékkel, hagyma félékkel, ...stb. Igyekszünk sokféle zöldséget termelni, hogy az egész évünket le tudjuk fedni. A termelés mellett kistermelői zöldségfeldolgozást is végzek, savanyúságokat, krémeket, ivóleveket, lekvárokat...stb készítek, hagyományos módon, leginkább hőkezeléssel tartósítva, kerülve a rengeteg tartósítószer használatot.
Számomra minden évben nagyon nagy bosszúságot okoz, ha a felvevő piac kritériumainak nem megfelelő termékeinket nem tudjuk értékesíteni, és az megsemmisítésre kerül. Ezek a termékek tökéletesen fogyaszthatók, hiszen csak esztétikai szempontoknak( pl. görbe paprika) nem felelnek meg, beltartalmi értékükben, minőségükben kiválóak.
Ezt a pazarlást szerettem volna csökkenteni azzal, hogy a terményeket saját magam feldolgozom, és ebben a formában értékesítem. Valamint, hogy ezt még egy magasabb szintre tudjam emelni, egyenlőre kisléptékű állattartásba is kezdtünk, hogy tényleg semmi se vesszen kárba.
Büszkén kijelenthetem, hogy nekem a munkám a hobbim is egyben, (mondjuk másra nem is lenne időm). Két kisfiú (8 éves és 5 éves) édesanyjaként nagyon fontos számomra, hogy a gazdálkodást pontosan megismerjék a fiúk, a hagyományainkat tovább adjuk, és fenntartható életmódra tanítsuk őket.
Ezen felül szeretném, ha olyan közösséget tudnánk létrehozni a közvetlen fogyasztókkal, amely hosszútávú együttműködést eredményezhet gazda és vásárló között. Bízom benne, hogy nagyon sok embernek fontos az, hogy honnan származik az az élelmiszer mit elfogyaszt, hiszen nem mindegy, hogy mit eszünk! Folyamatosan fejlődni próbálunk annak érdekében, hogy körforgás rendszerű gazdaságot alakítsunk ki, a lehető legkevesebb vegyszer és műtrágya felhasználásával, a fenntartható jövőért, és a mindig egészséges, friss, könnyeden fogyasztható termékekért!
MOTIVÁCIÓIM & AMIT MÁR CSINÁLOK:
A gazdaságban törekszünk arra, hogy minimalizáljuk a hulladék keletkezését, a területeinket szerves trágyázzuk, komposztálunk, és nagyon sokat mozgunk. :D
AMIT VÁLLALOK:
A vállalásom az, hogy minél több emberrel szeretném megosztani fenntartható termelési filozófiánkat, és szeretnék egy kosárközösséget létrehozni, melynek keretében egész évben ellátnánk tagjainkat a gazdaságban megtermelt egészséges zöldségekkel, húsokkal, tejtermékekkel.
AMIRŐL NEM BIZTOS, HOGY LE TUDOK MONDANI:
A kávé.
Comments