A KÖZÖS kávézó és konyha egyik alapítója, átalakuló közösségek szervezője, permakultúra kertész
Számtalan ok miatt fontos számomra a gyönyörű bolygónk, az életteli Földünk, a millió élőlény, ami körülöttünk van, azért ez olyan evidens, hogy ezzel van dolgom. Ezen az apró bolygón lakik a családom, szeretteim, barátaim. Itt van a kertem, a közösségem. Nem megyünk a holdra, itt maradunk, azért tegyünk is érte, nem?
Én ehhez kapcsolódok mindenben, munkámban - érdeklődéseimben - hitemben.
MOTIVÁCIÓIM & AMIT MÁR CSINÁLOK:
Zölden élek, de nyilván nem tökéletesen: több szelektív hulladékot termelek, mint kéne, jobb lenne ezt még jobban csökkenteni. Vegán vagyok, de van, amit a párom a 'vegánka' napjaimnak hívja, amikor pl. a helyi piacon becsúszik egy 'bonboniert', azaz egy sűritett tejjel készített kávé a Kispest kispiac sarki presszóban. Bringázok, buszozok, amikor tehetem, vonattal utazok hosszabb távokra, inkább mint repülni. Alig vásárolok cuccot, minden körülöttünk régi, és azt így is szeretem - mindennek van egy története ami általában a lomtalanításnál kezdődik.
A munkámban szerencsém van, hogy tehetek azért, hogy más is könnyebben zölden, közösségi életet éljen - sok-sok zöld kampányban vettem részt, civil szervezeteknél dolgoztam, és helyi közösségekkel is dolgoztam együtt helyi élelmiszer, energia és gazdasági témákban. Most a KÖZÖS kávézó és konyában "gasztrohőskent" dolgozom egy "Több mint vegán" catering teamben, ezzel és a permakulturás kertemmel töltöm az időm.
AMIT VÁLLALOK:
Hát mit csinálhatok ami egy kicsit más, és tényleges kihívás? Kávéből fair trade-et iszok, napi kb 2-t, ezt csökkenthetem 1-re. A teáink a saját kertemből és a szomszédságból szedtem. A hulladékot tudnám csökkenteni, nagyon sokra tartom a Zero Wasters, és csak egy amateur alacsony-waster vagyok. Azért ezzel is tudok valamit kezdeni.
A kenyérrel hadilábon állok, most szeretnék kezdeni a saját kemencémben kenyeret sütni, de azért először kell befejezni a kemencét. A lisztünk azért bió és Piszkeitől jön azért magyar - Budapesten 50 km belül szerintem nincs is ökogazda, aki gabonát termeszt és malom, ami ezt őrli..
Ha van valami, ami érdekes és kihívás is, és nyomaszt, azért valamit kell csinálnom vele az a kerti termések feldolgozása. Sok a lopótök, alma, zöld paradicsom, a mangold és a kedvenc kellevelem. Lehet, hogy az a vállalásom, hogy ezeket feldogozom, amíg nem jönnek a fagyok. Ez elég sok munka, és van értelme... igy kerek az egész évnyi kertészkedés, ha már a termésnek találom időt, ugye?
Vállalásaim:
- szépen feldolgozni a szuper ökobio cuccot a kertből, akár eladni vagy elajándékozni a felesleget
- a kerti kemencét időben, azaz tél előtt, vagy holnap :) befejezni, hogy tudunk 5 méteren belül kenyeret sütni :)
- 1 kávé / nap... :( Csak azért, hogy fájjon..
- a szelektívet átgondolok. Tele van olyan műanyagokkal, amivel nem tudok mit kezdeni igazán.
AMIRŐL NEM BIZTOS, HOGY LE TUDOK MONDANI:
Őszintén? Gumicukor. Nemrég megjelent a vegán gumicukor, és ez mind az enyém örökre :)
Meg az indiai fűszereket. Van gyömbér, kurkuma, citromnád a kertben, de azért a koriánder, a római kömény...
Comments